Skaidulos nėštumo metu
Per parą rekomenduojama suvartoti 35 g skaidulų gerai žarnyno veiklai bei visos virškinimo sistemos funkcijai palaikyti. Taip pat jos padeda palaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje ir kartu su sveika bei subalansuota mityba padeda mažinti cholesterolio lygį.
Ir nors skaidulos dažnai vartojamos dėl dviejų pagrindinių priežasčių, tai alkio mažinimas reguliuojant svorį (jos brinksta skrandyje taip užpildydamos dalį jo tūrio) ir esant vidurių užkietėjimui (netirpios skaidulos veikia kaip žarnyno šluota), kuris dažnai kankina nėštumo metu.
Ypač po cezario pjūvio operacijos kurį laiką gali būti sunku tuštintis. Dažnai tam skiriami vaistai. Kad to išvengtumėte, skaidulos rekomenduojamos kas dieną po 1 valgomąjį šaukštą 2-3 kartus.
Tačiau privalumų yra kur kas daugiau.
Gysločių sėklų luobelių ir akacijų Fibergum mišinys išsiskiria tuo, žarnyne fermentuojamos labai lėtai, todėl nesukelia žarnyno sudirgimo. Dėl šios priežasties jos yra bene vienintelės prebiotinės skaidulos, tinkančios esant dirgliosios žarnos sindromui.
Šios skaidulos dar vadinamos funkcinėmis. Tirpios skaidulos fermentuojamos storojoje žarnoje. Fermentaciją atlieka žarnyne esančios gerosios bakterijos, kurios minta tomis skaidulomis ir kurios esant pakankamai maisto ima dominuoti patogeninių (blogųjų) bakterijų atžvilgiu. Tos pačios fermentacijos metu žarnyno bakterijos gamina trumpos grandinės riebalų rūgštis, kurios pasižymi plačiu poveikiu sveikatai:
- Padeda gerinti imuninę funkciją: skatina T ląstelių, kurios atpažįsta ir sunaikina svetimus antigenus, gamybą. Dėl bakterijų didžioji dalis T ląstelių randasi apatinėje žarnyno dalyje, vadinasi žmogaus imunitetas daugiausiai priklauso nuo žarnyno mikrofloros balanso. Kol dominuoja gerosios bakterijos, aktyviai veikia ir imuninė sistema.
- mažina blogųjų bakterijų dauginimąsi mažindamos storosios žarnos pH (sukuriama artima rūgštinei terpė), kas padeda apsaugoti gleivinę nuo vėžio polipų formavimosi.
- dėl žemesnio pH taip pat padidėja tokių mineralų, kaip kalcis, magnis, geležis, įsisavinimas.
- žarnyne dominuojančios gerosios bakterijos aktyviau sintetina vitaminą K ir B grupės vitaminus. Būtent žarnyno bakterijos yra vienas pagrindinių vitamino K šaltinių.
- trumpos grandinės riebalų rūgštys stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Jos veikia kasos ląsteles reguliuodamos insulino išsiskyrimą bei kepenų ląsteles kontroliuodamos glikogeno skylimą į gliukozę, kuri patenka į kraują.
Vartojant probiotikus kartu su šiomis skaidulomis, užtikrinamas greitesnis gerųjų bakterijų dauginimasis.